ICT is niet meer weg te denken uit het onderwijs. Vele scholen, docenten, leerlingen en uitgevers maken dagelijks gebruik van diensten die centraal geregeld zijn bij Kennisnet. Die diensten zorgen onder meer voor de beschikbaarheid van digitale leermiddelen, veilige uitwisseling van leerlinggegevens en inzicht in schoolprestaties. Het is dus van groot belang dat ze altijd bereikbaar zijn. Tom van der Sluijs, functioneel applicatiebeheerder bij Kennisnet, zorgt er met zijn afdeling voor dat het main virtuele platform en de servers die daarop draaien optimaal werken: “De hele onderwijsketen is afhankelijk van onze uptime; als onze diensten niet bereikbaar zijn, heeft dit direct impact op scholen, leerlingen en uitgeverijen.”

Over Kennisnet

Elke leerling verdient eigentijds, veilig en persoonlijk onderwijs. Daarom ondersteunt Kennisnet scholen met ict. De organisatie zorgt voor een landelijke ict-basisinfrastructuur, adviseert de sectorraden en deelt kennis met het primair onderwijs (po), het voortgezet onderwijs (vo) en het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Kennisnet wordt gefinancierd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Kijk voor meer informatie op www.kennisnet.nl.

www.kennisnet.nl

www.kennisnet.nl

Behoefte aan checks en rapportages

Kennisnet beheert de ICT zoveel mogelijk zelf. Alle software staat in een private cloud en scholen maken een koppeling met die software. Kennisnet moet dus zo snel mogelijk reageren wanneer iets niet werkt. Tom licht toe: “We doen continu functionele checks om erachter te komen of er problemen zijn op ons netwerk. Voordat we PRTG kenden, gebruikten we monitoring software waarmee we niet zelf checks konden aanmaken. Ook konden we geen rapporten uitdraaien, terwijl we daar juist veel behoefte aan hadden. Via Google stuitten we op PRTG. Eerst hebben we de gratis trial geïnstalleerd, maar al gauw besloten we dat de software voldeed aan onze twee belangrijkste doelen: zo snel mogelijk constateren of iets kapot is en achteraf kunnen rapporteren op de checks.”

 

pic5.jpg

Automatische creatie van sensoren en rapporten

Kennisnet gebruikt PRTG al sinds 2012 en is sindsdien een tevreden gebruiker. Tom vertelt: “De implementatie van de software verliep destijds soepel. Dankzij de Auto-discovery functie konden we toen, en nu nog steeds, gemakkelijk en snel nieuwe sensoren creëren voor ons netwerk.”

Toms team heeft een scherm neergezet op hun eigen afdeling en bij de servicedesk, waarop een melding komt als er iets down is. Iedereen is dan direct op de hoogte van het probleem. In het verleden moesten ze eerst de servicedesk op de hoogte stellen van een eventuele storing, maar dat hoeft nu niet meer. Daardoor kan de servicedesk veel adequater reageren op klantvragen die binnenkomen.

pic7.jpg

Ook de Reports functie in PRTG geeft Kennisnet meer inzicht en controle. “De rapporten laten de snelheid van een bepaalde check zien over een specifieke periode en wanneer er een storing is opgetreden. Ook kunnen we zien of een dienst langzamer is geworden na een bepaalde release. En ze zijn handig voor de product managers, die hiermee de uptime van bepaalde diensten controleren,” aldus Tom.

Groen…oranje…rood!

Met de API van PRTG hebben Tom en zijn team een speciale monitoring-pagina gemaakt met stoplichten. Maar daar is het niet bij gebleven. Ze hebben ook een fysiek stoplicht op de afdeling gezet dat op rood springt als er problemen zijn. Tom benadrukt het belang van goede monitoring: “Wij moeten continu weten of alles goed gaat in het netwerk. Als wij PRTG niet gebruiken, dan kan een website of dienst ongemerkt een uur offline zijn. Wij krijgen dan telefoontjes van uitgevers en scholen, omdat zij afhankelijk zijn van onze diensten. Bovendien hebben wij een voorbeeldrol voor de onderwijsketen als het gaat om de kwaliteit van ICT, dus bij ons moet alles goed blijven werken.”

Ook buiten de reguliere werktijden houdt Kennisnet met PRTG de vinger aan de pols. Met name tussen 7.00 uur en 23.00 uur is uptime heel belangrijk. Toms team heeft een script ingeregeld dat PRTG inleest. Mocht een dienst niet goed werken binnen deze periode, dan stuurt PRTG via de app Telegram een notificatie naar de teamleden. Zij kunnen dan heel snel zien wat er op het netwerk aan de hand is en het probleem herstellen.

“Wij streven naar zo min mogelijk handwerk en willen dingen maar één keer doen. Met PRTG kunnen we een probleem op het netwerk snel detecteren, oplossen én voorkomen dat het zich nog eens voordoet. PRTG werkt voor ons en iets wat goed werkt, willen we niet veranderen.”

pic4.jpg

De feiten

•   120 medewerkers

•   1863 actieve sensoren

•   494 devices

Uitdagingen

•   Direct ingrijpen wanneer een dienst of website niet goed werkt

•   Achteraf rapporteren aan product managers

•   Zelf functionele checks inregelen

•   Nieuwe software eenvoudig beheren, aanpassen updaten

Resultaten

•   Automatische monitoring van o.a. servers, switches en printers

•   Snelle detectie van problemen op het netwerk

•   Gemakkelijk veel en nieuwe checks inregelen

•   Mogelijkheid om achteraf te rapporteren

•   API die de export mogelijk maakt van data van PRTG naar andere applicaties, zoals een stoplicht